EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak'tan EYT açıklaması
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, her seçim sürecinde umutlandıklarını belirterek, 'Artık bizler sürecin tamamlanmasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekliyoruz. Seçimden sonrasına kalmamalı' dedi.
EYT’liler ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaklaşık 9 aydır çalışma yürütüyor. Konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, “EYT’de 1999 öncesi ve 5 bin prim gün şartını kaldırmıyoruz. EYT’den, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil” açıklamasını yapmıştı. EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ise konuya ilişkin iktidardan somut adım beklediklerini belirterek, “Aralık ayında yasanın TBMM’den onaylanmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazete’de yayınlanmasını ve ocak ayında açıklanan bir buçuk milyon EYT’li vatandaşın emekli olmasını bekliyoruz” dedi. İşverenler ise toplu ödemeler için devletten destek bekliyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, her seçim sürecinde umutlandıklarını belirterek, “Artık bizler sürecin tamamlanmasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz. Seçimden sonrasına kalmamalı” dedi.
EYT Genel Başkanı Gönül Boran, her seçim döneminde EYTlilerin sorunlarının çözüleceği yönünde vaatler verildiğini belirterek, “Her seçim döneminde bizlerin sorunu gündeme geliyor fakat seçim sonrasına bırakılıyor. Biz artık iktidardan somut bir adım bekliyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada aralık ayında yasanın Meclis’e sunulacağını söyledi. Aynı şekilde benzer açıklamaları da Cumhurbaşkanı Erdoğan söyledi. Fakat yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği de bir muamma seçim sonrasına bırakılması durumunda bizler yine bir hayal kırıklığı yaşarız. Artık net bir şekilde bu konunu tamamen çözülmesini bekliyoruz. Yani aralık ayında yasanın TBMM’den onaylanmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazete’de yayınlanmasını ve Ocak ayında açıklanan bir buçuk milyon EYT’li vatandaşın emekli olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“SEÇİMDEN ÖNCE BU MAĞDURİYET GİDERİLMELİ”
360 Ek Gösterge de olduğu gibi uzun yıllar boyunca beklemek istemediklerinin altını çizen Boran, “Artık tünelin ucundaki ışı gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in açıklamalarından sonra bizler ocak ayında vaat edilen 1 buçuk milyon EYT’linin emekli edilmesini istiyoruz. Resmi Gazete’de yayınlanmadan da bu işin çözüleceğine dair umutlanmak istemiyoruz. Hatırlarsanız 360 ek göstergede de seçimden sonra çıkaracağız denildi fakat 3 buçuk yıl daha bekletildi. Bizler bir 3 buçuk yıl daha sürüncemede kalmak istemiyoruz. Seçimden önce bu konudaki sürecin tamamlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“EYT’LİLER EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALMASIN”
Bir buçuk milyon EYT’linin emekli olmasın da sorunları çözmeyeceğini vurgulayan Boran, “Yaklaşık 4 buçuk milyon EYT’li vatandaş var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TBMM’de Komisyonda yaptığı açıklamada 1 buçuk milyon EYT’li vatandaşın sorunun çözüleceğini söyledi. Geri kalanlar için bir çalışma olacak mı veya prim süresinde ve yaş sınırında bir esneme olacak mı buna dair bir bilgi vermedi. Ayrıca emekli olacak 1 buçuk milyon EYT’li vatandaşın tek sorunu emekli olmak değil. Şu anda asgari ücret üzerinden emekli olan vatandaşa 3 bin 500 lira maaş veriliyor. Asgari ücret 5 bin 500 lira. Açlık sınırının altında bir emekli maaşı ile nasıl geçinecek. Yine çalışmaya mahkum edilmek istemiyoruz. En azından asgari ücret veya üzerinde bir maaş bağlanmalı” dedi.
İŞVERENLER DE EYT KONUSUNDA DESTEK BEKLİYOR
İşverenler, EYT’lilerle ilgili düzenlemenin oluşturacağı mali yük için finansman desteği istiyor. Düzenlemeyle birlikte gündeme gelecek kıdem tazminatı ödemeleri için sıfır faizli ya da düşük faizle kredi talep edildi. Kredi Garanti Fonu benzeri bir finansman modeliyle destek talebi gündeme getirildi. Taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e de ileten işverenler, ikinci bir formül olarak kıdem tazminatı ödemelerine 4 veya 5 taksit imkanı sağlanmasını istedi. Yürürlükteki yasalara göre kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekiyor.
Kıdem tazminatını taksitle ödeme, sadece işçi ve işverenin anlaşması halinde mümkün. Bazı şirketlerin kıdem tazminatı yükünün 1 milyar Lira’yı aştığına dikkat çekilirken, işveren örgütleri, “Kıdem tazminatı yükü nakit dengemizi bozmasın” beklentisini geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklama ile dile getirmişti.
TİSK, 9 Kasım'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşüp taleplerini iletmişti. TİSK başkanı Özgür Burak Akkol, düzenlemenin nitelikli iş gücü kaybı ve kıdem tazminatı yükü gibi ek maliyetleri de gözetecek uygun çözümlerle hazırlanmasının kritik olduğuna dikkat çekmişti.