- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Reflü olarak da adlandırılan gastroözofagial reflü hastalığı, mide içeriği hastanın yemek borusuna veya ağzına geri döndüğünde ortaya çıkan bir sağlık sorunu olduğunu belirten Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Berna Güzel, "Reflü hastalığı mide içeriğinin (mide ve safra asidi gibi) yemek borusuna doğru geri kaçması sonucunda oluşur.
Bu geri kaçışlar sonucunda yemek borusu (özafagus) hasarlanıp barret hastalığı ve bunun sonucunda yemek borusu kanseri gelişebilmektedir.
REFLÜ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Reflü hastalığının göğüste yanma, sırta vuran ağrı, yenilen gıdaların ağıza geri gelmesi, ağız kokusu, boğaz ağrısı, sürekli öksürük gibi belirtiler vardır. Bu şikayetlere gelen hasta mutlaka endoskopi ile değerlendirilip yemek borusundaki hasar tespit edilmelidir.
Yemek borusundaki hasar (barret hastalığı) düzenli kontrol yapılmazsa özafagus (yemek borusu) kanseri ile sonuçlanabilmektedir. Yemek borusu kanseri geç belirti veren ve hızlı yayılan bir kanserdir.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
Kilo kaybı, yutulan gıdaların geri gelmesi gibi şikayetlere çok önemlidir. Erken safhada tespit edilen kanser cerrahi ile tedavi edilebilmektedir.
Bu şikayetler ile gelen hastalarda reflü dışı hastalıkların da değerlendirilmesi gerekmektedir. Göğüste ve midede yanma, ağrı şikayeti olan kişilerde kalp krizi, kalp zarı iltihabı (perikardit), myokardit (kalp kası iltihabı) tespit edilebilmektedir. Geç kalındığında kalp yetersizliği gelişip ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle hastalıkların ayrımı, erken teşhisi ve kolay tedavisi için düzenli kontrol çok önemlidir." diyerek sözlerine son verdi.
HABERE YORUM YAZIN

-
Kepçe Kulak sorununuz olmasın
-
Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı?
-
Su diyeti nedir nasıl yapılır 1 haftada 8 kilo verdiriyor örnek diyet programı
-
VARİKOSEL Kabusunuz olmasın
-
Ergenlik Döneminde Psikoloji ve Depresyon
-
Sağlık için iftarda ve sahurda maden suyu tüketin
-
Gebelikte Oruç Tutulur mu?
-
Obezite Nedir, Obezite Cerrahisinde Tedavisi Nasıl Yapılır?