Bugün

Burada Üretilen Balıklar, 201 Su Kaynağında Popülasyona Destek Oluyor

Amasya'nın Suluova ilçesindeki Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi, son dört yılda ürettiği 40 milyondan fazla sazan balığı ile Türkiye genelinde baraj, göl, gölet ve akarsuların balık popülasyonuna önemli katkı sağladı. Tesis ayrıca, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 38 bin mersin balığını da su kaynaklarına bırakarak türün korunmasına destek oluyor.

Yayınlanma: 02 Ekim 2024 - 11:47
TAKİP ETTAKİP ET

Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde üretilen sazan ve mersin balıkları, “Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi” kapsamında Amasya başta olmak üzere, Çankırı, Çorum, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Sinop, Samsun, Sivas, Trabzon, Tokat ve Yozgat gibi birçok ile dağıtılıyor. Bu kapsamda, toplam 201 su kaynağında balık popülasyonunun devamlılığına katkı sunuluyor.

Mersin Balığı Üretimi ve Kitlesel Üretim Başarısı

Amasya Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, tesisin kitlesel mersin balığı üretimi yapabilen Türkiye’deki tek tesis olduğunu belirterek, bu balık türünün korunması için yürütülen çalışmaların büyük önem taşıdığını vurguladı. Mersin balığının 150-200 yıl yaşayabilen, nadir bir tür olduğunu ve avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Çetin, bu nadir türün korunması için tatlı su kaynaklarına bırakıldığını ifade etti.

"Yedikır Tesisi, huso huso, ince burun ve karaca mersin balığı gibi üç çeşit mersin balığından ikisinin üretimini başarıyla gerçekleştirebiliyor. Bakanlığımızın belirlediği noktalarda yavru balıkları doğaya salarak, biyolojik çeşitliliği koruma çalışmalarımızı sürdürüyoruz," diyen Çetin, tesiste ayrıca yayın balığı üretiminin de başladığını belirtti.

Balık Popülasyonunu Artırmak İçin Hedef Büyük

2021 yılında faaliyete geçen tesiste ilk yıl 4 milyon sazan ürettiklerini dile getiren Çetin, "2022’de 9 milyon, geçen yıl ise 15 milyon sazan üretimi gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz kuraklığa rağmen 12 milyon sazan balığı oldu. Toplamda 4 yılda 40 milyon sazan balığını üretip, Türkiye genelinde su kaynaklarına bıraktık. Popülasyonu artırmak için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz," dedi.

Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi’nin bu başarılı çalışmaları, Türkiye genelinde tatlı su ekosistemlerinin korunmasına ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunuyor.